PRESSEMEDDELELSE: Ses vi ikke før, så ses vi på markedspladsen


PRESSEMEDDELELSE: Ses vi ikke før, så ses vi på markedspladsen

Hen over sommeren 2020 vil det hver onsdag fra kl. 17.30 til solnedgang være muligt at møde beboere fra Asylcenter Aaløkke og smage på forskellige fristelser fra deres hjemlande. Det sker, når motorentusiaster og andet godtfolk mødes på Løgumklosters nyrenoverede bymidte for at fremvise alle slags køretøjer lige fra veteranbiler til knallerter. Beboernes første gang på markedspladsen var i går.

Det var nogle spændte beboere fra Asylcenter Aaløkke i Løgumkloster, som sammen med underviser i AsylSyds aktiveringskøkkener, Laura Fogh, tog plads i en lille bod foran Centralhotellet for at sælge arabiske småkager. Laura og beboerne har bagt og forberedt sig hele ugen, så de var spændte på, hvordan det ville gå. Konklusionen fra Laura lyder, at alt gik godt. Beboerne hyggede sig i mødet med lokalbefolkningen, som denne aften havde lagt vejen forbi. Flere købte beboernes kager med hjem til kaffen. Hun tilføjer yderligere, at der er masser af idéer til andet godt fra beboernes hjemlande, som lokalbefolkningen kan se frem til at smagt i løbet af sommeren.

De erfarne træf-arrangører, Ursula og Bent Jessen, som står i spidsen for at forvandle Markedspladsen i Løgumkloster til sommerens mødested for alle med passion for motorer, har inviteret AsylSyd til at levere kage til kaffen. Driftschef i AsylSyd, Jakob Kirkegaard, udtaler: ”Som en fleksibel asyldriftsoperatør med særligt fokus på den værdi, der er i lokale samarbejdsrelationer, takkede vi uden at tøve ja til invitationen fra Ursula og Bent”.

Bent Jessen udtalte i går aftes, at han var glad for, at AsylSyd var med på idéen, og at han glædede sig til at smage de arabiske småkager og i øvrigt til at se, hvad Laura og beboerne kommer med næste gang.

Sommerfristelser a’ la’ Center Aaløkke

Laura Fogh og beboerne tilbereder sommerfristelserne hjemmefra, som de sælger på markedspladsen. ”Beboerne og jeg har i fællesskab lavet en plan for, hvad der skal serveres, hvornår og hvordan, det skal laves. De glæder sig meget. Og jeg kan godt løfte sløret for, at der vil blive serveret sommerfristelser, som gæsterne på markedspladsen formentlig ikke har smagt før”, fortæller hun.

Hele processen med forberedelser og deltagelse i arrangementer udenfor asylcentrene er altid en stor og positiv oplevelse for beboerne. Det giver et afbræk i en hverdag, der er præget af usikkerhed og ventetid, imens Udlændingestyrelsen behandler deres asylsager.

Ikke første gang

Det er langt fra første gang, AsylSyd rykker ud med kulinarisk service til lokale arrangementer. Beboernes mellemøstlige specialiteter har været et populært trækplaster til bl.a. åbent-hus-arrangementer på asylcentrene, byfester og ikke mindst på Tønder Festival 2019. AsylSyds deltagelse i sådanne arrangementer er mulig, fordi den kan kombineres med én af forpligtelserne som asyldriftsoperatør om at levere undervisning og aktivering til vores voksne beboere. Formålet med undervisningen og aktiveringen er gennem aktivt og meningsfuldt indhold i hverdagen at fremme beboernes forudsætninger for at kunne begå sig i fremtiden – uagtet om den kommer til at foregå i eller udenfor Danmark.

Undervisnings- og aktiveringsforpligtelserne bliver bl.a. opfyldt i AsylSyds træningskøkkener. Her hjælper underviser, Laura Fogh, bl.a. med at tilegne beboerne kulturel forståelse gennem madlavning, hygiejne og andre dagligdagsgøremål i og omkring køkkenet, samtidig med at beboerne vedligeholder og udvikler deres evne til at tage ansvar for deres eget liv. 

Et meningsfuldt samarbejde

”Vores driftsopgave handler dels om at skabe forudsætninger for en vellykket integration for de asylansøgere, som får meddelt opholdstilladelse, og dels om at lette tilbagevenden til hjemlandet for de asylansøgere, hvis fremtid ikke bliver i Danmark. Samarbejdet med Ursula og Bent Jessen om deltagelse i det lokale motortræf i Løgumkloster er et godt eksempel på aktivering, der understøtter netop dét formål”, fortæller driftschef, Jakob Kirkegaard. Det er derudover en bonus, at beboerne får indblik i ét af dansk kulturs flagskibe; frivillighed.

Skip to content